- Locatie
Raadzaal
- Voorzitter
- L.C.A. (Leon) Anink
- Toelichting
-
Politieke Markt - raadsvergadering
- Agenda documenten
Agendapunten
-
1Opening
-
2
Er heeft zich 1 inspreker gemeld:
Mevrouw Doekemeijer (brief 25D40)
-
3Vragenhalfuurtje voor raadsleden
-
4Terugkoppeling van het college
-
5
Bijlagen
-
6
Na het vertrek van de voorzitter van de Rekenkamer in april 2024 was het noodzakelijk een nieuwe voorzitter te benoemen. Naar aanleiding van de evaluatie van de Rekenkamer is de aanbeveling gedaan om de rekenkamer uit te breiden met een extra lid. De raad heeft op 2 juli 2024 besloten deze aanbeveling over te nemen waardoor er ook een vacature voor een lid is ontstaan. Het zittende lid van de rekenkamer heeft aangegeven haar termijn, die loopt tot en met 30 september 2025, niet te verlengen, wat heeft geleid tot een extra vacature voor een lid per 1 oktober 2025. De afgelopen periode heeft de wervings- en selectieprocedure plaatsgevonden en zijn er een nieuwe voorzitter en twee nieuwe leden gevonden.
De raad wordt gevraagd het volgende besluit te nemen:
1. Karin Meijer te benoemen als voorzitter van de rekenkamer Zwijndrecht per 4 maart 2025 voor een periode van zes jaar;
2. Nils Nijdam te benoemen als lid van de rekenkamer Zwijndrecht per 4 maart 2025 voor een periode van zes jaar;
3. Eric Eland te benoemen als lid van de rekenkamer Zwijndrecht per 1 oktober 2025 voor een periode van zes jaar.Bijlagen
Stemming
Onderwerp Benoeming lid en voorzitter Rekenkamer (25G04) -
7Benoeming en ontslag raadscommissieleden
-
7.a
De raad besluit:
1. Om op grond van artikel 9 lid 3 van het Reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad en de carrousel van de gemeente Zwijndrecht raadscommissielid mevrouw M. Bodenstaff met ingang van 4 maart 2025 ontslag te verlenen.
Bijlagen
Stemming
Onderwerp Ontslag raadscommissielid (25G05) -
7.b
De raad besluit:
1. De heer A. Amraoui met ingang van 4 maart 2025 te benoemen als raadscommissielid voor zowel de carrousel- als de oriëntatievergaderingen.
Bijlagen
Stemming
Onderwerp Benoeming raadscommissielid (25G06) -
8Ter besluitvorming: hamerstukken
-
8.a
Dit voorstel is in de carrousel van 21 januari besproken en doorgeleid als hamerstuk naar de raad van 4 maart.
Het Integraal Veiligheidsprogramma beschrijft de missie, visie, prioriteiten en doelstellingen voor de periode 2025-2030 op het gebied van veiligheid. Het beschrijft op hoofdlijnen de aanpak hoe invulling wordt gegeven aan het veiligheidsbeleid.
Het Integraal Veiligheidsprogramma is tot stand gekomen uit de gesprekken met in- en externe partners, maar ook met ondernemers, inwoners en maatschappelijke partners. Dit heeft geleid tot de prioriteiten zoals in het Integraal Veiligheidsprogramma staat geschreven. In artikel 38 van de politiewet is opgenomen dat de raad de prioriteiten voor het Integraal Veiligheidsprogramma vaststelt.
De raad wordt gevraagd het volgende besluit te nemen:
1. het Integraal Veiligheidsprogramma 2025-2030 vast te stellen.
Bijlagen
Stemming
Onderwerp Vaststellen Integraal Veiligheidsprogramma 2025-2030 (2024-0112958) -
8.b
Het raadsvoorstel is in de carrousel van 21 januari behandeld en doorgeleid voor debat naar de raad van 4 maart vanwege het voornemen van de VVD om een amendement in te dienen over het mandaat van het college.
Op verzoek van de carrousel is het woord ‘donderdag’ aangepast naar ‘vrijdag’ ook is één onjuiste zin in bijlage 1 verwijderd. Zie hiervoor ook het memo van de portefeuillehouder dat is toegevoegd.
Het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen Zwijndrecht' zorgt ervoor dat alle bestemmingsplannen voor de bedrijventerreinen onder één bestemmingsplan vallen. Het doel hiervan is om:
• het aantal bestemmingsplannen binnen de gemeente Zwijndrecht te beperken en hiermee voor te sorteren op de Omgevingswet en het Omgevingsplan.
• de regelingen voor de verschillende bedrijventerreinen op elkaar af te stemmen door middel van een eenduidige plansystematiek. Hierdoor ontstaat voor inwoners en bedrijven een overzichtelijk geheel van ruimtelijke plannen.
• nieuwe beleidsinzichten op het gebied van ruimtelijke ordening, economie (bedrijventerreinenstrategie) en milieu te laten doorwerken in bestemmingsplannen.
In het voorliggende bestemmingsplan worden geen nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen meegenomen. De herziening van de bestemmingsplannen biedt de mogelijkheid om de juridisch-planologische situatie te vernieuwen. Dit betekent dat verleende omgevingsvergunningen in afwijking van de huidige bestemmingsplannen en enkele partiële herzieningen van de bestemmingsplannen worden opgenomen in deze bestemmingsplanherziening.
De raad wordt gevraagd het volgende besluit te nemen:
1. de ingekomen zienswijzen ontvankelijk te verklaren en in te stemmen met de beantwoording daarvan zoals aangegeven in de zienswijzennota, opgenomen als bijlage 2 van dit raadsvoorstel;
2. de digitale versie van het bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen Zwijndrecht' met het identificatienummer NL.IMRO.0642.bp08Bedrterreinen-3001 en de onderliggende digitale ondergrond met dezelfde bestandsnaam gewijzigd vast te stellen;
3. geen exploitatieplan vast te stellen op grond van artikel 6.12 Wet ruimtelijke ordening;
4. de vaststelling van de in het bestemmingsplan opgenomen wijzigingsbevoegdheden te delegeren aan het college van burgemeester en wethouders;
5. in te stemmen met de vormvrije MER-beoordeling en te concluderen, dat geen uitgebreid m.e.r.- rapport behoeft te worden opgesteld;Bijlagen
Stemming
Onderwerp Bestemmingsplan bedrijventerreinen (2024-0123427) -
9Ter besluitvorming; debatstukken
-
9.a
Dit voorstel is een debatstuk omdat het direct in de raad wordt behandeld. Op 3 december 2024 is het raadsvoorstel Vaststelling bestemmingsplan ‘Herziening Kloosstraat (2024-0110940) besproken in de carrousel. Het onderwerp is toen niet doorgeleid naar de raad. De afspraak was dat het college met een voorstel naar de raad komt waarbij de raad wordt gevraagd om het raadsvoorstel ‘Vaststelling bestemmingsplan ‘Herziening Kloosstraat (2024-0110940)’ in te trekken.
Wat is het onderwerp?
In de kadernota 2021 en begroting 2021 heeft de gemeenteraad een besluit genomen over verschillende onderwijshuisvestingsprojecten waaronder de samenvoeging van de basisscholen de Bron en de Margriet.
De aanleiding voor de herziening van het bestemmingsplan Kloosstraat was dan ook de aanvraag van Pit Kinderopvang en Onderwijs (Pit KO) voor een nieuwbouwlocatie om de Bron en de Margriet samen in onder te brengen.
Het ontwerpbestemmingsplan heeft van donderdag 7 december 2023 tot en met 17 januari 2024 ter inzage gelegen. Rond deze periode zijn 4 zienswijzen en 3 vooroverlegreacties binnengekomen.
In de week van 18 / 22 november 2024 heeft Pit KO haar team en de ouders van de leerlingen van de Bron en de Margriet geïnformeerd over de samenvoeging van de twee scholen op de huidige locatie van de Bron. Ook heeft Pit KO contact met de gemeente Zwijndrecht gezocht over de oorspronkelijke aanvraag en aangegeven dat zij omwille van de snelheid de huidige aanvraag voor nieuwbouw aan de Kloosstraat in zal trekken. Hiermee zijn er op dit moment geen concrete plannen meer voor de locatie Kloosstraat. PIT KO heeft aangegeven snel een nieuw verzoek in te dienen voor nieuwbouw op locatie de Bron.
Het betreffende bestemmingsplan en het uitgebreide participatietraject wat de afgelopen periode is doorlopen waren specifiek op een nieuwbouwlocatie voor Pit KO gericht. Nu deze aanleiding wegvalt, valt ook de grond voor het wijzigen van het bestemmingsplan weg.
De raad wordt gevraagd het volgende besluit te nemen:
1. het ontwerpbestemmingsplan "Herziening Kloosstraat" met het identificatienummer NL.IMRO.0642.bp07herzkloosstraa-3001 en de onderliggende digitale ondergrond met dezelfde bestandsnaam NIET vast te stellen;
2. het raadsvoorstel 'Vaststelling bestemmingsplan 'Herziening Kloosstraat'' (zaaknummer 2024- 0110940) in te trekken;Bijlagen
Stemming
Onderwerp Niet vaststellen bestemmingsplan ‘Herziening Kloosstraat’ (2025-000371) -
9.b
Dit voorstel is een debatstuk omdat het direct in de raad wordt behandeld.
Op 1 juli 2022 is de Wet gemeenschappelijke regelingen gewijzigd. Deze wijziging heeft als doel de democratische legitimatie van gemeenschappelijke regelingen en de kaderstellende en controlerende rol van de gemeenteraden en Provinciale Staten in relatie tot hun gemeenschappelijke regelingen te versterken. Een aantal van deze wijzigingen is op 1 juli 2022 direct in werking getreden, maar een ander deel zal binnen twee jaar na inwerkingtreding verwerkt moeten worden in alle gemeenschappelijke regelingen.
De wijzigingen in de tekst van de Gemeenschappelijke Regeling Gevudo liggen nu voor. De zienswijze procedure heeft in 2024 plaatsgevonden. De zienswijze van Zwijndrecht is hierbij volledig overgenomen. De zienswijze die op 15 oktober 2024 is vastgesteld door de raad is ter informatie toegevoegd aan de stukken. De zienswijze Het College vraagt u uw toestemming te geven op de vaststelling van de GR Gevudo.
De raad wordt gevraagd het volgende besluit te nemen:
1. toestemming te verlenen tot het vaststellen van de Gemeenschappelijke Regeling GEVUDO, zoals in bijlage 1 opgenomen.
Bijlagen
Stemming
Onderwerp Raadsvoorstel Wijziging GR Gevudo (2025-0007562) -
9.c
Dit voorstel is een debatstuk omdat het in de carrousel van 4 maart 2025 is behandeld.
Wat is het onderwerp?
In het raadsvoorstel wordt de raad gevraagd krediet vrij te geven voor de renovatie van het voetbalveld B bij voetbalvereniging VVGZ. Het beoogd resultaat is het renoveren van het veld om de kwalitatieve en kwantitatieve capaciteit te waarborgen. Door het besluit van de raad om het investeringskrediet à € 665.216,- uit de begroting 2025 vrij te geven kan het aanbestedingstraject op tijd worden opgestart om de renovatie tijdens de zomerstop 2025 te kunnen uitvoeren.
Wat ging er aan vooraf?
Op 30 november 2021 heeft de gemeenteraad het beheerplan Buitensport 2022-2025 vastgesteld. Met het beheerplan Buitensport wordt de kwaliteit van de gemeentelijke sportcomplexen in stand gehouden en worden de kosten die nodig zijn om de kwaliteit en capaciteit van de buitensportvoorzieningen in stand te houden inzichtelijk gemaakt.
Op 9 juli 2024 heeft de raad de Kadernota 2025 vastgesteld en daarmee de kapitaallasten, die volgen uit de investering voor de renovatie van het veld en asfaltpaden VVGZ, verwerkt in de begroting 2025.
Tijdens de vergadering van 3 december 2024 is het amendement aangenomen om alle nieuwe in de begroting opgenomen investeringen voor het jaar 2025 en de jaren daarna met telkens een jaar door te schuiven. Investeringen die niet uitgesteld kunnen worden separaat aan de raad, voorzien van de reden waarom niet, voor te leggen.
De raad wordt gevraagd het volgende besluit te nemen:
1. voor de renovatie van voetbalveld B (natuurgrasveld) bij voetbalvereniging VVGZ het investeringskrediet uit de begroting 2025 à € 665.216 vrij te geven.
Bijlagen
Stemming
Onderwerp Renovatie voetbalveld B VVGZ (2025-0011231) -
9.dVERPLAATST naar 8b - Bestemmingsplan bedrijventerreinen (2024-0123427)
-
9.e
Dit voorstel is besproken in de carrousel van 11 februari 2025 en doorgeleid naar de raad van 4 maart als debatstuk. Het CDA is voornemens een amendement in te dienen om een aanscherping te doen aan de concept zienswijze rondom de P&C cyclus (het meenemen van optie 1 in de GR tekst)
Afgelopen zomer zijn voor alle Gemeenschappelijke Regelingen gewijzigde regelingen vastgesteld. Dit vanwege een wetswijziging die een formele aanpassing van de GR’teksten noodzakelijk maakt.
De Dienst Gezondheid &Jeugd vindt het belangrijk dat bij deze wijziging het standpunt van alle deelnemende gemeenten worden meegenomen. Inhoudelijk spelen er bij de Dienst Gezondheid & Jeugd(naast de wetswijziging) twee punten. Er moet een afspraak worden gemaakt over de mogelijkheid om een raadsadviescommissie in te stellen. Ende (her)bevestiging van de termijnen voor de P&C cyclus liggen voor. Het standpunt over beide zaken is in de zienswijze verwerkt.
De raad wordt gevraagd een zienswijze mee te geven aan het bestuur van de Dienst Gezondheid & Jeugd.
Na deze ronde met zienswijzen, zal de formele wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling nog een laatste keer ter besluitvorming langskomen. Waarschijnlijk in mei.
De raad wordt gevraagd het volgende besluit te nemen:
- de concept zienswijze over de achtste wijziging van de GR DG&J vast te stellen en kenbaar te maken aan het Dagelijks Bestuur van deze GR.
Bijlagen
Raad Amendementen
Nummer en titel CDA ABZ CU-SGP GL ZPP PvdA D66 VVD Amendement Concept Zienswijze DG&J Stemming
Onderwerp Zienswijze op concept 8ste wijziging van de GR DG&J (2025-0001063) -
9.f
Dit voorstel is besproken in de carrousel van 11 februari 2025. Het onderwerp is doorgeleid naar de raad voor debat met vermelding dat D66 voornemens is een amendement op te stellen om de plannen op een aantal punten aan te passen. Daarnaast zijn er een aantal wijzigingen aangebracht in de stukken, zie hierover de bijlage die is toegevoegd.
Op 4 juni 2024 heeft de gemeenteraad het raadsvoorstel bouwen aan vertrouwen aangenomen. De raad heeft hiermee besloten om aan de slag te gaan met een aantal interventies: een communicatiestrategie, meespraak bij oriëntatieavonden en een motiemarkt. Deze laatste is in de uitwerking gewijzigd naar ideeënmarkt, daarom wordt deze term in het voorliggende stuk en de bijlagen gehanteerd.
De afgelopen periode zijn 3 werkgroepen (bestaande uit raadsleden, ambtenaren en griffie) aan de slag gegaan met de uitwerking van de interventies. Het proces is begeleid door de stuurgroep bestaande uit raadsleden en de griffie.
Op dinsdag 10 december is de raad tijdens een oriëntatie geïnformeerd over de stand van zaken van de interventies en heeft de raad de mogelijkheid gehad om input te geven.
In dit raadsvoorstel wordt een voorstel gedaan voor de uitvoering van de interventies. Ook wordt de raad gevraagd om de interventies uit te voeren onder de naam: Zwijndrecht. Maken we samen.
De raad wordt gevraagd het volgende besluit te nemen:
1. De communicatiestrategie gemeenteraad Zwijndrecht, zoals verwoord in bijlage 1, vast te stellen.
2. De beschreven aanpak van de interventie meespraak bij oriëntatieavonden, zoals verwoord in bijlage 2, vast te stellen.
3. De beschreven aanpak van de interventie ideeënmarkt, zoals verwoord in bijlage 3, vast te stellen.
4. De interventies uit te voeren onder de naam: Zwijndrecht. Maken we samen.Bijlagen
Raad Amendementen
Nummer en titel D66 VVD CDA ZPP ABZ CU-SGP Amendement Communicatie bij communicatiestrategie D66 VVD CDA ZPP ABZ CUSGP Amendement Evaluatie Interventies bouwen aan vertrouwen Stemming
Onderwerp Raadsvoorstel Bouwen aan vertrouwen (25G03) -
10
Bijlagen
Stemming
Onderwerp Raadsvoorstel Functieprofiel griffier -
11
Raad Moties
Nummer en titel ABZ D66 CDA GL VVD ZPP Motie vreemd 'Powerful Ageing' -
12Ter besluitvorming:
-
12.a
Bijlagen
Stemming
Onderwerp Lijst toezeggingen, moties en schriftelijke vragen (25G07) -
12.b
Bijlagen
Stemming
Onderwerp Stukkenlijst d.d. 4 maart 2025 (25G08) -
13Sluiting